Kwaliteit
Kwaliteit betekent voor mij werken op een doelgerichte en systematische manier, waarbij ik de hulpbehoevende altijd centraal stel. Mijn aanpak volgt een cyclisch proces van handelen, waarbij ik de volgende stappen doorloop:
1. Achtergrondinformatie verzamelen Het proces begint met het verzamelen van relevante achtergrondinformatie over de hulpbehoevende. Dit omvat onder andere informatie over leeftijd, niveau, beperkingen, mogelijkheden, wensen, behoefte, cultuur, geloof, normen en waarden.
2. Evaluatie Na het verzamelen van achtergrondinformatie volgt de evaluatie van de situatie. Hierbij wordt gekeken naar de huidige situatie van de hulpbehoevende, wat goed gaat en waar is verbetering nodig is. Het doel is om de sterktes en ontwikkelpunten in kaart te brengen, zodat de begeleiding op maat kan worden afgestemd.
3. Plan van aanpak Op basis van de evaluatie stel ik een plan van aanpak op. Dit plan is altijd specifiek, haalbaar en gericht op de ontwikkeling van de hulpbehoevende. Het wordt afgestemd op basis van de achtergrondinformatie, en het wordt continu aangepast indien nodig. Dit plan kan zowel op het gebied van zorg als onderwijs betrekking hebben en wordt regelmatig bijgesteld.
4. Reflectie Na het uitvoeren van het plan van aanpak volgt de reflectie. Dit is een essentieel onderdeel van de kwaliteitscyclus. Ik reflecteer op het proces, de voortgang en de resultaten. Wat ging goed? Wat kan er beter? Reflectie helpt mij om mijn werk continu te verbeteren en om het plan van aanpak waar nodig bij te stellen voor de volgende stappen in het proces.
Deze cyclische aanpak zorgt ervoor dat de begeleiding voortdurend afgestemd wordt op de hulpbehoeften met als doel persoonlijke ontwikkeling: zelfstandigheid, zelfredzaamheid en vertrouwen te bevorderen. Zo kan de persoon zowel in het dagelijkse leven als op school of in andere contexten verder groeien en functioneren als een verantwoordelijke burger.